مواد لازم آش دوغ برای 8 نفر:
دوغ.....................................................  4 لیتر

سبزی ................................................   500 گرم

آرد برنج   .........................................    یک دوم پیمانه

برنج ..................................................  سه چهارم پیمانه

سیر ...................................................  8 حبه

تخم مرغ .........................................      یک تا 2 عدد

گوشت چرخ کرده  .........................     250 گرم

پیاز ................................................       یک عدد

نخود پخته (نخود آبگوشتی) ........      یک پیمانه

نمک، فلفل و زردچوبه               به میزان لازم

 

طرز تهیه آش دوغ :

* برنج را خیس کنید، گوشت را همراه با پیاز رنده شده، نمک، فلفل و زردچوبه مخلوط کنید و به صورت کوفته ریزه در آورده و سرخ کنید و کنار بگذارید.

* یک قابلمه که گنجایش مواد را داشته باشد آماده کنید. آب برنج را خالی کرده و برنج را با دست خرد کنید تا به صورت خرده برنج در آید.

 

* برنج خام خرد شده، آرد برنج و تخم مرغ را با هم مخلوط کنید و با کمی دوغ هم بزنید تا یک دست شود و تمام دوغ را به قابلمه اضافه کنید.

* ظرف آش را روی اجاق بگذارید و از ابتدا شروع به هم زدن آش به صورت متوالی و پشت سر هم بزنید.

* آن قدر آش را روی حرارت هم بزنید تا دوغ به جوش بیاید. سبزی را اضافه کرده و از هم زدن آش دست بکشید و منتظر شوید تا آش به غلظت مناسب برسد.

* در صورت تمایل نخود و کوفته ریزه را اضافه کنید و چند عدد از آن‌ها را برای تزیین آش کنار بگذارید. فلفل و نمک آش را اندازه کنید و در ظرف سرو بریزید.

 

راز و رمزهای آش دوغ :

1- آش دوغ از آش‌های محبوب و پر طرفدار شهرهای مختلف و ایلات و عشایر ایران می‌باشد که دارای دستورهای پخت مختلفی می‌باشد. دستور بالا متداول‌ترین دستور پخت آش دوغ می‌باشد که مربوط به استان‌های آذربایجان می‌باشد.

2- سبزی آش دوغ از سبزی‌های مختلف تشکیل می‌شود (سیر تازه و برگ سبز آن، گشنیز، تره، نعناع و کمی شوید). که حتی می‌توان با یکی از این سبزی‌ها و یا سبزی‌های مورد علاقه دیگر و محلی پخته شود.

3- در صورت استفاده از سیر خشک آن را با نمک بکوبید و له کنید؛ یا ریز خرد کرده و با سبزی‌ها به آش اضافه کنید.

4- از دوغ بدون گاز برای پختن آش استفاده کنید.

5- از دوغ شیرین و یا خیلی‌ترش استفاده نکنید. البته بستگی به ذائقه افراد می‌توانید دوغ محلی نیز برای آش استفاده کنید که اگر کمی‌ترش باشد برای آش مناسب می‌باشد.

 

6- از برنج ایرانی برای پخت آش استفاده کنید چون هم عطر بهتری دارد و هم زودتر پخته می‌شود.

7- از خرده برنج جدا شده از برنج‌ها که کنار گذاشته‌اید نیز می‌توانید استفاده کنید.

8- به دلیل آن که آش به هم زدن زیاد نیاز دارد بهتر است از قابلمه تفلون استفاده نکنید

9 - هم زدن آش و استفاده از تخم مرغ برای نبریدن دوغ می‌باشد.

10- تعداد تخم مرغ بسته به اندازه‌ی تخم مرغ می‌باشد که ریز یا درشت باشد. در اکثر موارد یک تخم مرغ کافی می‌باشد.

11- گوشت آش را هر چه ریزتر کوفته ریزه کنید آش زیباتر می‌شود.

13- گوشت را می‌توانید حذف کنید.

14- آش دوغ نباید خیلی غلظت داشته باشد و کمی از آش‌های دیگر رقیق‌تر است.

15- فلفل آش دوغ را در صورت تمایل زیادتر می‌زنند و کمی تندتر مصرف می‌کنند که در اصل برای از بین بردن سردی دوغ می‌باشد. در دستور آشپزی ایرانی این موضوع کاملاً رعایت شده و سلامت افراد در نظر گرفته می‌شود.

16- برای تزیین آش دوغ می‌توانید از کمی روغن و فلفل سیاه یا قرمز یا پاپریکا استفاده کنید.

17- آش دوغ در بعضی از استان‌ها بدون سبزی و با نعناع داغ پخته می‌شود.

18- در این آش اگر از دوغ کم چرب استفاده شود دارای کالری کمی می‌باشد و برای افراد با رژیم کم کالری غذای مناسبی است.

19- آش دوغ در اکثر استان‌های ایران و شهرهای مختلف پخته می‌شود.

 

نکات

- به دلیل آن که آش به هم زدن زیاد نیاز دارد بهتر است از قابلمه تفلون استفاده نکنید.